vitaminer

A - VITAMINER


har betydelse för:


Ögats funktion och mörkerseendet

Epitelcellerna som täcker ytorna på slemhinnor och hud

Resistensen mot infektioner, förgiftningar och allergiska reaktioner

Koncentrationen av syre (oxygen) i cellerna

Fosterutveckling

TillväxtB - VITAMINER


Tiamin eller vitamin B1


spelar en viktig roll vid metabolism av kolhydrater och är viktigt för normal funktion av hjärnan och centrala nervsystemet. Tiamin reglerar också hjärtfunktionen och pulsådrornas spänningstillstånd, verkar svagt vattendrivande, förbättrar inlärnings- och uppfattningsförmågan, reglerar magsäckens saltsyreproduktion och främjar tarmens peristaltik.

Vidare har tiamin inflytande på lever och bukspottkörtel.


Riboflavin eller vitamin B2


är centralt för cellernas energiproduktion och behövs för kolhydrat-, fett- och proteinförbränningen. Vitaminet deltar också vid produktionen av fleromättade fettsyror och flera viktiga hormoner. Det aktiverar och stödjer flera andra näringsämnen i deras uppgifter och effekter, bland annat niacin (vitamin B3), folsyra (vitamin B9) och pyridoxin (vitamin B6) samt K-vitamin.


En annan viktig funktion är att bryta ner olika gifter och läkemedel i levern. Riboflavin är även en av kroppens viktigaste antioxidanter. Omvandlingen av riboflavin till dess aktiva enzymformer hämmas vid försämrad sköldkörtelfunktion samt vid störd funktion hos binjurarna.C - VITAMINER


D - VITAMINER


E - VITAMINER


K  - VITAMINERMINERALER


Fosfor


JodJärnKalciumKaliumKoppar


KromMagnesiumMangan


MolybdenNatrium


SelenZink