surdeg

SURDEG

 

Måste leva mer hälsosamt nu på äldre dar

Man kan baka mycket med surdeg som håller magen igång och gör degen luftigare.

DAG 1

1 dl (100 g) ljummet vatten

1/2 dl (30 g) Rågmjöl

 

Alt.

 

1 dl (100 g) ljummet vatten

1/2 dl (30 g) Fint Rågmjöl

½ dl (ca 1 helt) rivet äpple med skal

 

Alt.

 

50 g (1/2 dl) ljummet vatten

30 g (1/2 dl) Fint Rågmjöl

½ dl naturell yoghurt

 

Dag 3:

 

1 dl (100 g) ljummet vatten

1 1/2 dl (90 g) Fint Rågmjöl

 

Dag 4:

 

1 dl (100 g) ljummet vatten

1 dl (60 g) Fint Rågmjöl

Jag rekommenderar Rågsurdeg - grundrecept

 

Dag 1:

Rör ihop vatten och mjöl och ev. äpple/yoghurt i en bunke, täck med plastfolie eller våt handduk. Ställ burken på ett varmt ställe. På sommaren kan den stå framme, men vintertid kan det vara bra att hitta något skrymsle som är lite varmare, gärna 25–28°C t ex i skåpet ovanför kylen, där brukar det vara lagom varmt.

 

Dag 2:

Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.

 

Dag 3:

Blanda i vatten och det nya mjölet. Blandningen kommer nu att bli lite tjockare.

 

Dag 4:

Häll ut allt utom cirka 50 gram, fyll på med mer mjöl och vatten och rör om.

 

Dag 5, morgon:

Upprepa steget från dag 4, alltså häll ut allt utom cirka 50 gram, fyll på med mer mjöl och vatten och rör om.

 

Dag 5, kväll:

Om surdegen efter 10–12 timmar har rest sig ordentligt, nästan till dubbel storlek, och har konsistens som liknar chokladmousse är din surdegsgrund klar.