Recept LCHF

LCHF

LEVA LÄNGRE

Jag längtar efter bröd och våfflor till eftermiddagsfikat. Jag är inne på dag 6 och längtar till att finna min balans.

Tycker redan att jag känner mej bättre i benen fastän de är svullna men inte så svullna som innan jag slutade med socker och vetemjöl.

Jag kommer att laga alla rätter och bakverk som jag hittar och sen bedömma dom efter min smak uppvuxen i restaurang och cafe miljö.

 

Eftersom jag är ensammen så gör jag bara för 2 personer och sparar en del till en annan gång eller fryser in det. Jag tycker inte om att bara göra en portioner när jag ändå håller på och jag har frys.

PANNKAKOR / PLÄTTAR

 

Dessa plättar smakade lika gott som vanliga plättar.

Lite fibriga men huvudsaken de smakade som plättar.

 

2 ägg

1dl kokosmjöl

2 dl mandelmjöl

1 msk fiberhysk

2 dl soyamjölk

1 tsk salt

Sötningsmedel

 

stekte i smör och gjorde plättar för det går inte att få tunna pankakor och kunna vända dom.

 

 

 

 

LCHF FRALLOR

 

1 dl mandelmjöl

12⁄3 matskedar fiberhusk

2⁄3 tesked bakpulver

1⁄3 tesked flingsalt

2⁄3 tesked vitvinsvinäger

75 ml kokande vatten

1 äggvita

 

Sätt ugnen på 175 grader.

 

Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke.

 

Koka upp vattnet och häll ner det i det torra ingredienserna, vinägern och äggvitorna samtidigt som du vispar med elvisp ca 30 sekunder.

 

( det finns ingen jäst som dör av värmen så du behöver inte vara noggran med hur varmt vattnet är bara vispa på så inte äggvitan stelnar )

 

Baka ut till en fralla, korvbröd,hamburgebröd eller små frallor.

 

Baka i 5-10 minuter i mitten av ugnen.

 

Jäst omvandlas till socker i våra kroppar så vi bakar med bakpulver och brödet är bäst när den äts direkt.

Det skall vara äggvita och inte hela ägget för den feta gulan gör att brödet blir som gummi, inget fett alls i brödet !

 

Använd inga aliminiumformar till bröd och mat som har syra i sej, det upplöser metallen och du får den giftiga för kroppen aluminium i dej.

 

Jag undviker aluminium så mycket jag kan.

 

Läs om aluminium här.

KANELBULLAR

 

2,25 dl Mozarella riven

 

0,75 dl Färsk ost

 

2 Ägg

 

3 msk Kokosmjöl

 

1 tsk Fiberhusk

 

Efter smak : Salt, Stevia, kardemumma eller vaniljextrakt.

Har provat Lakritspulver i degen och det smakar också gott.

 

1 tsk salt

 

1 tsk bakpulver

 

Fyllning :

 

rums varmt smör, Stevia och kanel evnt. Kardemumma

 

Istället för pärlsocker :

 

Färsk ost, stevia och vaniljextrakt rörs ihop

 

Crock-pot eller slowcooker tar ungefär 2 timmar

 

I ugn 150 grader 10 minuter

JULMAT

på LCHF och KETO DIET

 

Jag blev akut sjuk i bukspottkörtel-inflammation så nu har jag börjat minska på att vara så stikt i mitt ätande.

För mej är det o.k att fuska lite i Jul men äter fortfarande inte nåt socker och undviker mycket vetemjöl men inte helt men istället som förrut äta 3 lussekatter äter jag en utan synlght socker.

 

 

Alla gillar kokosbollar, och denna variant är så nyttig att den kan njutas ofta! Helt glutenfri, lågkalori och low carb.

 

Ingredienser

 

5 äggvitor

5-6 msk Sukrin eller annan sötningsmedel

1 tsk vaniljpulver

20 g kokos

5 plattor gelatin

 

Glasyr

2 äggvitor

2-3 msk SukrinMelis eller annan sötningsmedel

ca 15 g kakao

2 plattor gelatin

10 g kokos (garnering)

Gör så här

Vispa äggvitorna med Sukrin, och blanda i vaniljpulver och kokos.

Lägg gelatinplattorna i lite kallt vatten i cirka 5 minuter. Pressa ut vattnet och häll över 1 dl kokande vatten.

Häll över i äggblandningen långsamt under intensivt vispande.

Häll massan över i en önskad form och sett i kylskåpet.

 

Glasyr

Vispa äggvitorna med SukrinMelis och blanda i kakao och gelatin på samma sätt som med själva kakan. Häll glasyren över kakan och strö över kokos. Sätt in i kylskåpet i ca 10 minuter för att glasyren ska stelna lite för kakan kan njutas.

 

Näringsinnehåll per 100 g

Energi: 158 kcal • protein: 29,1 • kolhydrater: 1,2 • fett: 4,1 • fiber: 0,8

Brända mandlar

 

100 g mandlar

Sötningsmedel efter smak

1 dl vatten

30 g smör

 

Gör så här

Ta mandlar, sötningsmedel och vatten i en tjockbottnad kastrull eller stekpanna, och låt det småkoka 1 – 1 1/2 timma tills vätskan har blivit tjockare och brunaktig, och mandlarna har fått en mörkere färg.

Tillsätt smöret och låt det koka vidare i cirka 10 minuter så att massan blir gyllenbrun och blank.

Fiska upp mandlarna från kastrullen och lägg dem på en smörad bakplåt. Låt svalna av- och bryt mandlarna från varandra.

De smakar bäst efter några timmar, eller nästa dag då de är spröda och goda.

 

Jag smaksätter mandlarna med vanilj i vattnet eller kanel

 

Sen är det gott med salt på den söta mandeln.

 

Varför inte en smaksättning av spritextrakt ?

Vi äter mycket detsamma som i midsommar så titta även på midsommarmaten

 

MIDSOMMAR

 

 

 

 

Inlagd sill som man köper färdig inlagd kan man inte ät då de håller ungfär 17 - 15 gr socker !

 

JAG SÖKER EFTER OSÖTAD MATJESILL !

 

Istället har jag gjort så att jag har köpt socker matjesillen men har nu blandat den med osötad färdig sillfileer och på så sätt får jag ner sockret till 9 - 7 gr men man får nog vara ute 1-2 veckor i förväg för att den okryddade sillen skall ta åt sej av spadet.

 

Annars gör man matjesill med kryddor som dill, kanel, kryddpeppar, kryddnejlika och sandelträ men sen propotionerna ...... nej jag tror det är bättre som jag gör det.

 

INLAGD SILL

 

Blir lika gott med Stevia som med socker !

 

Byt ut recepten på sill med Stevia så kan du alla sorters inlagd sill.

 

Det skall ju vara lika sött som surt i lagen så det är bara att smaka av med fingret till det blir rätt balans.

 

Min inlagda sill är gjord på rödlök, kryddpepparkorn, lagerblad och lite morotsbitar för färgen skull.

 

En annan inläggning gjorde jag med Limeskal och dill

 

Tredje blir med vitlöks bitar i och några pepparotsbitar i

 

Jag har inte hittat årets smak av Abbas söt sill annars hade jag kopierat den.

 

Jordgubbar är lite för söta men o.k och det är ju bara midsommarafton en gång om året

 

Kokta ägg och grädde är o.k men färsk potatisen får bli en liten smakbit av då det är socker.

 

Fröknäcke kan vara gott till sillen

 

Grilla flintastek funkar men se upp med grillsåsen !

 

Falsk potatissallad är godare än den äkta

 

Det är den stekta zucchini/squash som gör den god tillsammans med paprikan.

 

Skär zucchini/squash i små tärningar och blanda med salt som drar ut saften ur zucchini/squash. Lägg det på papper eller i en sil och låt vattnet dra ur innan du steker tärningarna i smör.

 

Jag gör olika sallader efter vad jag har hemma men det måste vara zucchini/squash, paprika och salt gurka i små bitar för att göra den falska god.

 

Nu vid midsommar är det rätt att lägga i mycket dill. Jag blandar majonnäs och creme fraiche ihop med selleri.

 

Lök är ett måste men det skall vara roligt att laga mat så ta vad du känner för i salladen ! Jag tycker inte senap behövs i men kan gå i. Gör inte salladen precis innan ni skall åta utan låt den stå kallt och "gifta" sej med vad du nu har lagt i den falsk potatissalladen.

 

Jag dricker inte alkohol men kan ta en lätt cider i mataffären och då helst cidern med fläder i ...kall är den minst lika god som spritdryckerna. Man kan göra snygg drink av den med lite mynta i och skivad jordgubbe i.

 

Kaffe är ok och dricka med grädde sen kan man smaka av kaffet med vanilj eller kardemumma istället för nåt fikabröd till men annars finns det kanelbullar uppe på sidan.

 

GLAD MIDSOMMAR !

eva@1liv.nu

© Eva Virginius 30 Mars 2018